Visste du detta om Ozzy?

Ozzy Osbourne har i alla tider varit väldigt omtalad, hittat på saker som väckt uppmärksamhet och varit i rampljuset ända sedan unga år. Han har retat, irriterat och fascinerat sin publik, kollegor och omgivning, varit omöjlig att ha med att göra och även gjort många bra samarbeten. Han har varit uppseendeväckande och skapat rubriker, och mer och mer glidit över mot en mumlande sönderknarkad attityd. Men mannen bakom myten är ingen idiot, han har gjort många ekonomiskt bra beslut och nått stora framgångar.

Familjen

Ozzy föddes i Aston, en förort till Birmingham i England år 1948. Hans mamma Lilian jobbade på en fabrik och hans pappa John Thomas “Jack” var verktygsmakare och jobbade nattskift på General Electric Company, GEC. Det fanns även tre äldre systrar och två yngre bröder i familjen. De bodde alla i en liten lägenhet som bara hade två sovrum.

Skoltiden

Det var under Englands motsvarighet till låg- och mellanstadiet som John Michael fick sitt smeknamn Ozzy, och det har sedermera hängt kvar. Han kämpade med skolarbetet, och det gick inte alltid så bra eftersom han har dyslexi. När Ozzy var elva år blev han utsatt för mobbing och övergrepp, och detta kan ha påverkat vem han skulle bli kommande år. Han drogs mot scenen och teatern under skoltiden, han var med i skolpjäser och spelade teater. Känslan det gav honom att stå på scen lyfte honom vidare att orka med livet.

Som 15-åring hoppade han av skolan och började jobba istället. Han fick anställning på en byggarbetsplats och hade under åren flera olika ströjobb som rörmokarlärling, verktygsmakarlärling och även som styckare på slakteri. Han försökte sig även på en kriminell bana genom att göra inbrott och stjäla bland annat babykläder i tron om att det var kläder för en vuxen, men han åkte fast och fick böter. Han hade inte råd att betala sina böter, och hans pappa vägrade betala åt honom för att Ozzy skulle lära sig ta konsekvenser av sitt handlande, och därmed blev han på grund av oförmåga att betala böter satt i fängelse i 6 veckor.

Första äktenskapet

På en nattklubb i Birmingham 1971 träffade Ozzy Thelma Riley. Det slog gnistor och de gifte sig samma år. De fick två barn tillsammans och Ozzy adopterade även Thelmas förstfödda son. Ozzy har i efterhand sagt att hans första äktenskap var ett stort misstag. Han var ofta frånvarande, levde det ljuva livet med alkohol, droger, festande och turnerande med Black Sabbath och hade inte mycket tid och engagemang för sin familj. Barnen har beskrivit honom som en dålig pappa.

Andra äktenskapet

Don Arden var under en tid manager för Black Sabbath, och hans dotter Sharon jobbade som receptionist i företaget. Ozzy blev intresserad och beundrade henne från avstånd under en ganska lång tid. När Ozzy kickades från Black Sabbath skrev managern Don Arden över honom till skivbolaget Jet Records och skickade sin dotter Sharon till Los Angeles för att se efter honom. Hon blev hans manager efter det. Deras förhållande utvecklades och 1972 gifte de sig. De har tre barn tillsammans och är fortfarande gifta.

zerif-lite