4 religiösa metal- och hårdrocksband

Om man inte kan sin hårdrock eller metal framstår det kanske som märkligt att sammanföra religion och de allra hårdaste musikstilarna. För oss som vet framstår det dock som självklart. Religiösa influenser har såklart varit en del av de tyngsta musikstilarnas vokabulär ända sedan första början. Lyssna bara på Black Sabbath eller Led Zeppelin, i deras verk finns det gott om konnotationer till religiösa myter. Dock vore det svårt att kalla något av de banden för kristna. I det här inlägget ska vi därför titta på några band som vänt upp och ned på metallen och som istället för att blicka ned mot helvetet har valt att blicka uppåt mot gud.

Sverige är ett av världens mest sekulära länder. Som nog alla vet betyder det dock inte att vi har gett upp alla religiösa traditioner. Många ser det till exempel fortfarande som helt självklart att döpa sina barn. Det är såklart en fin tradition, som närstående gäller det dock att vara förberedd med en bra dopgåva. Hos Partytajm.se kan du hitta en bra doppresent i en varukategori med ett stort urval av fina gåvor som passar perfekt för dopet.

August Burns Red

Enligt många är August Burns Red ett av den moderna metalens främsta band. På deras dryga halvdussinet plattor samsas tung kristen hårdrock med enstaka jullåtar i metaltolkning. Låter det som en märklig mix för att betraktas som såpass framstående inom sin genre? Det är det också, men de kan verkligen spela och har en förmåga att balansera sin ”cheesiness” med texter som visar att de förstår den kristna mytologin.

Norma Jean

Norma Jean är mer uppenbart kristet profilerade än August Burns Red. Namnet har de hämtat från Marilyn Monroe, vars riktiga namn var Norma Jean Mortenson. Sin musik får de från Gud, iallafall om man ska tro dem själva. Utgångspunkten för deras musik var i vilket fall att erbjuda ett kristet alternativ till rap-metalband som Korn.

Demon Hunter

Metalcorebandet Demon Hunter ser det som sin mission att mota djävulen i grind med tung musik. Hur har det gått? Sedan år 2000 har de sålt dryga halvmiljonen album vilket placerar dem i en hög klass inom sin genre. Hur extrema är de? När Metallica bad amerikanska armén att de skulle sluta använda deras musik under förhör av islamistiska krigsfångar ringde Demon Hunter upp Pentagon för att gladeligen erbjuda dem att använda deras musik istället.

Extol

Vad vore en lista över metalband utan norsk representation? På den här listan representeras vårt grannland av Extol. Till skillnad från sina kolleger på den norska dödsmetallscenen är det dock inte satan som fungerar som den största inspirationskällan för de här herrarna. För Extol är tung musik en möjlighet att uttrycka tunga religiösa sanningar, något som visas mycket väl i den sevärda dokumentären Extol: Of Light and Shade.

zerif-lite