Skapa musik på din dator hemma

Sitter du alltid och klagar på den musik som spelas i olika medier? Tror du att du kan klara att skriva bättre musik själv? Upp till bevis! Äger du bara en dator så har du en bra grund för att skapa din egen musik därhemma. Du behöver förstås mer än så för att köra igång, men lugn – vi går igenom det som krävs här nedan.

Smart att köpa begagnat

Först och främst behöver du alltså en dator. Har du inte redan en sådan kan du med fördel titta efter en begagnad sådan hos mResell, där du bland annat hittar macbook pro 2015 och mycket annat. Genom att köpa en begagnad dator sparar du en bra slant som du istället kan lägga på annan utrustning. Samtidigt har du hela 12 månaders garanti på datorn!

För att komma igång med musikskapandet behöver du nu någon form av instrument som du kan ansluta till din dator. Vanligt är att skaffa en så kallad MDI-keyboard, som namnet till trots inte nödvändigtvis behöver anslutas via MIDI-port utan kan kopplas in i datorn via USB. Har du ett instrument som exempelvis elgitarr, eller för den delen en vanlig sångmikrofon, måste du skaffa ett externt ljudkort att ansluta kablarna till. Precis som keyboarden så ansluts ljudkortet till datorn via en vanlig USB-port.

Du behöver också en programvara för att kunna spela in och mixa din musik. Det är inte ovanligt att det följer med sådana programvaror när du köper en MIDI-keyboard eller ljudkort. Vanligen handlar det om enkla program, men som passar utmärkt för nybörjaren.

zerif-lite