Lo-fi hiphop – Perfekt genre för dig som student!

Lo-fi hiphop är en musikgenre som sett en hel del framgång under senare tid, men som du förmodligen inte hört talas om. Det är en form av hiphop som är menat att vara avslappnande, med lugna beats, låg bpm, och en hel del repetition. Det är därför en musikgenre som passar perfekt till dig som gillar att lyssna på musik när du studerar, arbetar, eller håller på med hobbies. Lyssnar du alltför länge på lo-fi kommer du nog behöva en powerbank till din mobil, så var försiktig!

Det som utmärker genren

Musik som benämns lo-fi är musik där man avsiktligt undvikit att redigera bort små imperfektioner i låten. Detta kan innebära brus i bakgrunden, distorsion, eller en record scratch. Lo-fi hiphop är därmed en stil av hiphop som använder sig av dessa imperfektioner för att skapa beats och melodier som känns naturliga och bekväma. Att en not inte passar i skalan spelar ingen roll, så länge det låter bra och inte rubbar stämningen. En låt i denna musikgenre är vanligtvis centrerad kring en central beat, och en lätt melodi. Melodin kan ibland fallera, men även när den gör det bidrar det till stämningen som låtproducenten vill framföra.

Exempel på bra artister inom genren

Det finns ett flertal begåvade artister som producerar musik exklusivt inom genren lo-fi hiphop. Nedan följer ett par exempel.

Kanisan

Kanisan är en artist från Frankrike som producerat flera album inom genren. Kanisan har även kollaborerat med ett andra artister, som exempelvis artisten “no ones perfect”.

Idealism

Idealism är en finsk musiker som fått flera miljoner visningar på YouTube. Hen kollaborerar med ett flertal andra finska musiker för att producera sin lugnande och inspirerande musik.

zerif-lite