Ozzy och Black Sabbath

Året var 1967 och Geezer Butler startade sitt band Rare Breed. Ozzy Osbourne blev sångare. Bandet hade två spelningar innan de splittrades. Nästa band bildades, och det blev Polka Tulk Blues med Butler och Osbourne. Tony Iommi blev gitarrist och Bill Wards blev trummis. De bytte namn till Earth och upptäckte sedan att namnet redan var upptaget. De blev även felbokade till en spelning i tron om att de var det andra bandet. Namnbyte igen, och det efter en klassisk italiensk skräckfilm, “I skräckens klor”, men på amerikanska översattes det till “Black Sabbath”.

Avklippta fingrar bakom unikt sound

De släppte sitt första album, det självbetitlade “Black Sabbath” fredagen den trettonde i februari 1970 och albumet kom att bli en av hörnstenarna inom heavy metal. Album nummer två, “Paranoid”, gjorde gruppen känd på andra sidan Atlanten och just det albumet räknas som ett av Black Sabbaths bästa album någonsin och till och med som ett av de bästa inom hela genren.

Gruppens sound var tunga riff, ockulta texter och en nedstämd gitarr. Senare blev även basen nedstämd för att passa ihop med Iommis gitarr. Orsaken till detta sägs vara en arbetsplatsolycka som gjorde att Iommi förlorade två fingertoppar och var tvungen att stämma ner gitarren för att kunna spela alls, då den var för hårt strängad annars för att avklippta fingrar skulle kunna spela utan allt för mycket smärta.

Bandet festade vilt men det skapade också motsättningar mellan medlemmarna. År 1979 fick Ozzy sparken från Black Sabbath då de andra hade tröttnat på hans oberäknelighet, missbruk av alkohol och droger samt dåliga ölsinne. Han ersattes av Ronnie James Dio, som två skivor senare hoppade av och bandets popularitet dalade. Många trodde att deras tid var över och medlemmar kom och gick.

Fejder och återföreningar

Under 2000-talet låg Ozzy Osbourne och Tony Iommi i krig med varandra då Ozzy stämde Iommi över rättigheterna till namnet Black Sabbath. Eftersom Ozzy varit med från början och startat bandet tyckte han att han hade rätt till en fjärdedel av bandets namn. 2010 slöts fred och 2011 lät Ozzy meddela att han och de andra originalmedlemmarna i Black Sabbath diskuterade en återförening och en skiva.

I Birmingham i England höll bandet sin sista spelning den fjärde februari 2017 under avskedsturnén “The End”.

Black Sabbath har sålt över 70 miljoner plattor och fått flertalet utmärkelser genom tiderna.

zerif-lite