Det här visste du inte om musik!

Det finns en hel del att säga när det handlar om musik. Man kan prata om noter, genre, artister, instrument och allt mellan himmel och jord. I Sverige, precis som i många andra länder, är musik en väldigt stor del av kulturen, men ändå finns det mycket som man inte vet om de sköna tonerna. Här nedan har vi samlat roliga fakta om musik som du antagligen inte hade någon aning om!

8 spännande fakta om musik

1. Vill du prestera bättre på gymmet, arbetet eller i löparspåret? Då kan det vara dags att sätta på dig hörlurarna. Musik sägs nämligen förbättra din träning. Du orkar mer och kan även lyfta tyngre. På arbetsplatsen kan du dock behöva vara restriktiv så att du inte stör dina kollegor. Satsa dessutom på ett bra företagsabonnemang som Telness och du har tillgång till musik när som helst.

2. Att störa sig på remixer av låtar är väldigt vanligt, men det beror sällan på att de är sämre än originalet. Oftast handlar det om att det är din egen hjärna som lurar dig. Du har hört originalet först och hjärnan har därför beslutat sig för att andra versioner inte är lika lockande.

3. Visste du att din puls och dina hjärtslag förändras beroende på musiken du lyssnar på? Ditt hjärta kommer att börja slå i takt med den låt som spelas.

4. Majoriteten av alla människor vet att blommor tycker om att man pratar med dem, men visste du att de även gillar musik? Studier har visat att blommor som “får lyssna” på musik faktiskt växer både snabbare och friskare.

5. Hög musik på krogen är ingenting som man egentligen höjer på ögonbrynen för, det är ju trots allt fest. Klubbägare väljer dock att ha hög musik av fler anledningar än partystämning. Studier har nämligen visat att hög musik kan få människor att konsumera mera drycker under kortare perioder. Det ökar naturligtvis försäljningen.

6. När du har sex eller äter god mat utsöndras hormonet dopamin i din hjärna. Dopamin utsöndras även när du lyssnar på musik. Vill du leva som en riktig kung är det alltså musik, mat och intimitet som du ska satsa på.

7. Britney Spears har varit en popikon länge, men inte för somaliska pirater. Den brittiska marinan använder sig nämligen av Britneys låtar för att skrämma bort dessa när de befinner sig ute på havet. Vad som skulle vara skrämmande med låtarna har vi dock ingen aning om.

8. Jingle Bells är en låt som har starka associationer till julen, men från början var det tänkt att låten skulle spelas på Thanksgiving. Den skapades alltså inte alls till den julsång som den är idag.

zerif-lite