Alice Cooper – bandet

Vincent Damon Furnier, en grabb som föddes 1948 i Detroit har gjort sig världskänd som Alice Cooper, ett namn som kommer ifrån ett band han var sångare i ursprungligen, bandet Alice Cooper. Han har även varit den som inspirerat medlemmarna i gruppen Kiss till deras framträdande scensminkningar och han är en av föregångarna till skräckrock, glamrock och hårdrock.

De tidiga åren

Vincent Damon Furnier började i princip sin karriär som sångare i bandet Alice Cooper, som då hette The Nazz, i slutet av 60-talet. Efter några demolåtar fick grabbarna veta att det redan fanns ett band som hette The Nazz och de bytte till Alice Cooper. Varför valet slutade på detta namn är inte helt klarlagt, men det finns några teorier. Alice Cooper skulle vara Vincent Furniers spiritistiska dubbelgångare. Det kunde också vara namnet på den sista häxan som brändes på bål i England. Enligt Furnier själv inspirerades de av en rollfigur i filmen “Vad hände med Baby Jane” med bland annat Bette Davis i en av rollerna.

Bandet flyttade till Los Angeles 1968 men det bar sig inte riktigt för dem. Deras musik slog inte igenom och publiken var fortfarande allt för mycket flower power-inspirerad för att ta till sig den nya stilen.

Karriären tar fart

1970 flyttade de till Detroit och där var människorna mer mottagliga samtidigt som bandets scenshower blev mer teatraliska och makabra med blod och död. Publiken tilltog, lockades och inspirerades och under en show kastades en höna upp på scenen varvid Furnier kastade upp den och trodde den skulle flyga iväg. Det gjorde den inte utan hamnade i publiken där den slets sönder till småbitar. En sådan här händelse ger naturligtvis mycket löpsedlar, och pressen trodde det var planerat att nacka höns på scen och allt förstorades upp och misstolkades. Först under 2000-talet uppdagades det för Furnier att bandets dåvarande manager Shep Gordon på något sätt var skyldig till att hönan kom upp på scenen.

Under 70-talet tillkom massor av smink och väldigt glammiga kläder som väckte uppmärksamhet och inspirerade även andra artister och band.

Skivan “Billion Dollar Babies” blev en succé och placerade sig som listetta i både England och USA och deras hit “Elected” blev en av historiens första låtar som fick en musikvideo. Bandet gav sig ut på en världsturné och flera länder försökte förhindra att bandet ens kom dit. Detta spädde bara på myterna om bandet och om Furnier, om deras monsterfasoner och skräckshower. I England förbjöds skivbolaget att göra reklam för konserten men detta råddes bot på genom att bandet satte upp stora posters på en skåpbil som de ställde på Piccadilly Circus till allas åsyn.

Showerna blev mer och mer skräckaktiga och inspirerade av skräckfilmer. Det var Furnier i tvångströja, hans huvud “höggs av” i en falsk giljotin, en elektrisk stol användes och han hängdes även i en galje.

Bandet hade turnerat mycket och det fanns slitningar. Furnier ville ha mera teater och de andra ville fokusera mer på musiken och 1974 splittrades bandet till bandet “Billion Dollar Babies” och sedermera mannen, myten och legenden Alice Cooper.

zerif-lite