Alice Coopers solokarriär

1974 splittrades bandet Alice Cooper och Furnier ändrade sitt eget namn officiellt till just Alice Cooper. Detta för att namnet och det tidigare bandet hade förknippats allt mer med just Vincent Furnier och nu smälte det samman till ett. Det blev mannen, myten och legenden. Mannen med de påkostade scenshowerna, inspirerade av skräckfilmer och mystik.

Lyckad solokarriär

Alice Coopers fortsatta karriär som soloartist blev lyckad och den första soloskivan kom 1975. Det var ett konceptalbum som hette “Welcome to my Nightmare” och den röda tråden var en skräckfylld resa från skymning till gryning i en mardrömsvärld. Albumet blev kritikerrosat och många anser att det är hans bästa album någonsin. Cooper fick hjälp av Lou Reeds band och soundet blev bitvis mot det jazzigare hållet av rock. Låten “The Black Widow” inleds med en lång monolog av Vincent Price, en skådespelare som medverkat i många skräckfilmer och som hade en väldigt speciell röst. Den idén togs efter av Michael Jackson på låten “Thriller”, men det var alltså Alice Cooper som var först med idén. En annan hit från skivan var “Steven”, en karaktär som återkommit flera gånger senare i Coopers låtar.

1977 tog Alice Cooper ett år ledigt från scenen för att få behandling för sin alkoholism, och när han skrevs ut jobbade han snabbt ihop ännu ett album som släpptes 1978, det elfte studioalbumet “From the Inside”.

Inte bara musik

Alice Cooper började också skådespela och medverkade i flera filmer. Mae Wests sista film “Det våras för mormor” från 1978, musikalen “Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band” också från 1979, skräckfilmen “Monster Dog” från 1984 och “Mörkrets Furste” från 1987 är exempel på produktioner han medverkat i.

Alice Cooper föll dessvärre tillbaka till alkoholen och under 80-talet experimenterade han hit och dit med sin musik, lämnade bluesrocken och smakade på 80-talssoundet. Fansen kände inte igen detta och var inte heller helt övertygade om att de gillade det. Första halvan av 80-talet blev en besvikelse för Alice Cooper, men skam den som ger sig, 1986 vände det med skivan “Constrictor”.

En av låtarna på skivan, “He’s Back (The Man Behind the Mask)” blev en riktig hit och blev även temasång till filmen “Fredagen den 13:e del 6 – Jason lever”. Den låten hamnade dessutom på första plats på den svenska singellistan. Alice Cooper var tillbaka igen!

zerif-lite