Ozzfest

Ozzfest är en turnerande musikfestival som hade premiär 1996. Tanken var att hjälpa mindre metalband som var på väg ut att få lite erfarenhet och spelningar för större publik med stora band som dragplåster och festivalen blev en succé med en gång.

Tävla om en plats

2005 hölls en uttagning och tävling i MTV, Battle for Ozzfest, där nya och mindre band som stod utan skivkontrakt fick skicka en medlem till programmet och tävla om en plats att spela på festivalen samt en möjlighet till skivkontrakt. Ozzy och hans fru Sharon höll i detta. Det var dessutom Sharon som kom med idén om Ozzfest från början och hon har varit manager för den turnerande festivalen sedan dess. Jack Osbourne, parets son, hjälper också till. Ozzy är dragplåster och spelar på festivalen så det är ett familjeprojekt.

Mer än fem miljoner fans har besökt Ozzfest och festivalen har dragit in över 700 miljoner kronor på besökare, merchandise och reklam.

Svenska band har deltagit

Även svenska band har deltagit i Ozzfest. Exempel på dem är Meshugga, Arch Enemy, Amon Amarth, Entombed, The Haunted, Soilwork, Witchcraft och Sabaton.

Festivalen har även slagits ihop med Knotfest och kallas då Ozzfest meets Knotfest. Knotfest är bandet Slipknots festival.

zerif-lite