“From the Inside”

 

Under lång tid hade Alice Cooper och grabbarna runt honom festat en del, något som verkar vara standard för de allra flesta stjärnorna. Ett ständigt turnerande, pressen från omgivningen, musiken och stilen, det ena ger det andra. Alice Cooper var heller inget undantag och kämpade med alkoholism.

Allvarliga alkoholproblem

Alice Cooper hade även tidigare varit känd för att festa till det ganska rejält och dricka mycket alkohol, men 1977 fick han nog av missbruket och skrev in sig på ett mentalsjukhus för att få hjälp att bryta detta och bli nykter. Alkoholismen hade alltså gått för långt även i hans eget tycke, och han insåg att det behövdes experthjälp.

Han skrev in sig på ett mentalsjukhus i New York istället för på ett rehabcenter. Det sades att han hostade blod varje morgon och enligt honom själv hade drickandet övergått från att vara roligt till att vara en medicin för honom och att det tog lång tid för honom att faktiskt inse att det var alkoholism.

Mental inspiration

Under tiden på mentalsjukhuset och behandlingen där gjorde han många nya intressanta möten och erfarenheter, och en tid efter att han skrevs ut hade han ett album klart. Albumet “From the Inside” berättar om hans tid som inlagd och om människorna han mötte under tiden där, och kritikerna höjde skivan till skyarna. Varje patient han mötte på mentalsjukhuset var en låt och han skrev även en väldigt tidig powerballad, långt före det blev populärt med powerballader, “How You Gonna See Me Now”. Låten var skriven till hans fru som trots deras fyra års äktenskap aldrig hade sett Alice Cooper helt nykter. Det samma var riktat åt fansen, och albumet är ett av Coopers mest personliga album.

zerif-lite